Francesco Versio, Barbaresco 2017

549.00 kr.

Francesco Versio, Barbaresco 2017

Francesco Versio, Barbaresco 2017

Om produkten

Francesco Versio föddes 1985 och är bosatt i Neive di Barbaresco och han producerade de första vinerna under eget namn 2013 och han är en av Langas framåtblickande, unga producenter, med en mikroproduktion som redan är mycket efterfrågad .

Trots sin unga ålder är han dock högt kvalificerad och har teoretisk och praktisk erfarenhet på högsta nivå. Francesco tog examen från School of Oenology i Alba 2005 och har därefter tagit en magisterexamen i teknik och vetenskap inom vinodling och oenologi vid universitetet i Turin. Bland flera upplevelser kan nämnas att han har arbetat med Bruno Giacosa under perioden 2009-2016 och att han också var oenologchef här under den tid då Dante Scaglione inte var permanent med Giacosa. 2015 fick Francesco den tredje upplagan av den så kallade Giulio Gambelli-utmärkelsen, som Italiens bästa unga oenolog under 35 år, en titel som en annan, mycket stilskapande oenolog, hans goda vän Gian Luca Colombo vann året innan

Francesco odlar sin mark organiskt, men är inte certifierad och han producerar Barbaresco i vad som kan kallas en uppdaterad, traditionell stil och hans produktionsfilosofi sammanfaller med Gian Lucas, och det är kännetecknande att helt moderna oenologiska insikter och ett ideal av drickbarhet i avgörande former vinernas uttryck: Det finns inget fast recept och tillvägagångssättet är anpassat efter året, men Barbaresco produceras idealiskt med lång macerationstid, men vid ganska låg temperatur och tappning, men den blygsamma mängden innebär att förutom en Stockinger och en Gamba-botte står också några begagnade tonneaux i källaren så att disken kan fyllas.

Hittills har Francesco kapacitet att producera ca. 3000 flaskor om året med en ovanligt god och balanserad Barbaresco, men transplantationer och naturens nyck har gett variationer utöver det vanliga och medan de exklusiva 2017-talet är gjorda med inköpta druvor från Rombone di Treiso, från ett fält vars vingårdshantering Francesco in av sätt är ansvarig för, då är det genom alla underbara 2018-tal från sina egna fält och en liten andel köpta druvor från MGA Starderi, mer representativt för vad man kan uppleva i framtiden härifrån. Mängderna är mycket begränsade

Serving tips

Ljust kött
Mörkt kött
Vilt

Anbefalinger

Röda viner

Komplex & elegant
Viner som är komplexa, eleganta och sofistikerade. Deras elegans och komplexitet uppnås antingen på grund av ålder eller kvalitet. Vinerna är oftast av hög kvalitet och har fått den yppersta behandlingen hos producenten. Servera till rätter med vilt och svamp. Röda viner kommer från några av världens mest kända vinområden, där jordmån, tradition och hantverk går upp i en högre nivå.
Aromer Jordgubbar, körsbär, hallon, rabarber, moreller, lakrits, svamp, skogsbotten, kostall, tjära, tobak, torkad frukt, vanilj och kokos.
Vinområden Bourgogne, Piemonte (barolo/barbaresco), Brunello di Montalcino, Chianti, Rioja, Sicilien och Oregon.
Druvor & typer Pinot noir, nebbiolo, sangiovese, tempranillo och nerello mascalese.