Domaine Camille & Laurent Schaller, Petit Chablis 2022

279.00 kr.

Domaine Camille & Laurent Schaller, Petit Chablis 2022

category label Nyhet

Domaine Camille & Laurent Schaller, Petit Chablis 2022

Vår utvärdering

En härlig öppnare med vackra aromer av vita blommor och citrus. Den är darrande fräsch, inte tunn alls och inte på något sätt "petit", även om det är det som står på etiketten. Bara ett fint vin som uppfyller alla förväntningar man rimligen kan ha på appellationen och på Chablis subtila friskhet och mineralitet.

Om produkten

Domaine Schaller är en av de nya spelarna i Chablis och redan en så kallad "Rising Star" påstås tack vare att deras allra första vin sågs av Guide Hachette vilket ledde till att "La Revue du Vin de France" och "Wine Enthusiast" kom på spår av projektet. Fler är på väg.

Bakom domänen står far och son Laurent och Camille Schaller. Laurents far etablerade sig som vinodlare i Chablis, när en av de lokala flickorna under efterkrigsåren var mer attraktiv än hemtrakten Alsace, och sedan dess har det aldrig diskuterats att Laurent också skulle vara vinodlare.

Familjen har varit en trogen leverantör av frukt till det närliggande världsberömda kooperativet La Chablisienne, men Camille Schaller ville det annorlunda, så när han återvände hem till gården 2009 efter att ha studerat vinologi i Dijon började far och son förbereda sig för buteljering sitt eget vin.

Det hände 2014, och här i sin 8:e tagning kommer vinerna med en krispig syra och den där linjära nästan salta mineraliteten som var kännetecknet för Chablis när vinodlarna kämpade för att uppnå tillräcklig mognad och inte undvika övermognad. Det var också många gupp i Chablis 2021. Frost som särskilt drabbade de breda appellationerna Petit Chablis och Chablis, och sedan alldeles för lite sol och rekordstora nederbörd, vilket under flera perioder omöjliggjorde förebyggande behandlingar mot röta och svamp. Som Camille Schaller noterade när vi var över sommaren 2022 bjöd 2021 på utmaningar som han annars bara hade hört sin pappa berätta om.

Det är en mekanisk skörd och vinifieringen är traditionell, med en mycket noggrann pressning av hela druvklasarna och sedan en dekantering över natten innan den alkoholhaltiga och malolaktiska jäsningen i termoreglerande rostfria ståltankar, som påbörjas med hjälp av förökad jäst stammar eftersom källaren egentligen är en renoverad ladugård som ännu inte tillräckligt stödjer (behåller) de naturligt förekommande jästcellerna. Efter jäsning 8 månader surt Lägg i tanken och sedan en försiktig filtrering i samband med buteljeringen.

En härlig öppnare med vackra aromer av vita blommor och citrus. Den är darrande fräsch, inte tunn alls och inte på något sätt "petit", även om det är det som står på etiketten. Bara ett fint vin som uppfyller alla förväntningar man rimligen kan ha på appellationen och på Chablis subtila friskhet och mineralitet.

Servera den gärna direkt från kylen som aperitif eller till lätta rätter där fräschör och krispighet står i fokus.

Serving tips

Aperitif
Ljus fisk
Skaldjur

Anbefalinger

Gröna viner

Frisk & aromatisk
Vin med hög friskhet och spröd syra som kompletteras av en tydlig arombild. Vinerna är lätta, saftiga och passar bra till lätta rätter med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ. Gröna viner kommer vanligtvis från svalare vinområden.
Aromer Äpplen, päron, melon, kvitten, passionsfrukt, krusbär, blommor, gräs, vita persikor, vitpeppar, lime, citron och mineraler.
Vinområden Tyskland, Norditalien, Alsace, Loire, Chablis, Rias Baixas, Vinho Verde, Österrike och Chile.
Druvor & typer Riesling, sauvignon blanc, albariño, pinot grigio, pinot blanc, sylvaner, grüner veltliner, chenin blanc (loire) och torrontes.